Langs kastelen en vierkantshoeven

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

41.4 km
314 m
02u45
Medium

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

1114 keer bekeken | Publiek | Frans

Laatst geverifieerd: 2 mei 2024

Beschrijving door de auteur

Smeer je kuiten in voor een prachtige fietstocht in de provincie Luik. Rustige wegen en enkele pittige klimmetjes voeren je langs acht kastelen en indrukwekkende vierkantshoeven. In het zacht golvende landschap ontwaar je geregeld schitterende vergezichten.

-------------------------------------------
Tekst en foto’s Stan Verelst
-------------------------------------------

-------------------------------------------
De route
-------------------------------------------
Afspraak op de Place de l’Eglise in Villers-le-Bouillet. Vertrek met de kerk aan je linkerkant. Draai LA de Rue Fays in. Negeer rechts de Rue du Ruisseau en fiets op de splitsing met rechtdoor doodlopend LA en op de T erna met links doodlopend, RA en direct erna LA. Op het einde LA door de Rue de la Sablière tot aan de N684. RD richting Fize-Fontaine. Op de T LA. Neem bij het binnenkomen van Fize-Fontaine de eerste straat RA en draai op de splitsing erna LA.

Fiets verder door de Rue Bas Pierremont en negeer rechts de Rue Eau Morte. Op de splitsing RA en verder klimmen tot op de T. RA langs het naambord van Bodegnée door de Rue Gerbehaye. Negeer links de weg naar Verlaine Centre en draai aan de Ferme de Gerbehaye (16de E) LA de Rue Massy in. Je komt langs het agglomeratiebord van Bodegnée en klimt verder tot op de splitsing. LA tot aan de kerk van Bodegnée met een Lourdesgrotje. Voor jou staat een gesloten hoeve.

Ingepakt sprookjeskasteel
-------------------------------------------
RA de Rue Bois Léon in, met een pittig klimmetje door het bos en daarna verder tot op de T. LA tot op de viersprong. RA. Je kronkelt tussen enkele huizen en trekt het open landschap in. Langs het einde agglomeratiebord van Bodegnée, de Tilleul del Motte en het agglomeratiebord van Jehay tot op het kruispuntje met de Rue El Motte. RD en op de volgende viersprong LA de Rue Petit Rivage in. Negeer de zijwegen en fiets langs brasserie Le Tambour en een fontein ter ere van elektrotechnisch ingenieur Zénobe Gramme, die in Jehay geboren werd.

Op de T LA langs het sprookjesachtige kasteel van Jehay (1). Je kan er maar weinig van zien, want het werd verpakt met grote zeilen. De werken zullen nog wel een tijdje duren. Draai met de weg mee naar rechts en negeer de weg links, die naar het kasteeldomein leidt. Fiets verder RD tot aan de N614. RD richting Stockay. Rechts staat de Ferme de Mâle Gueule (18de E).

Steek RD een kruispuntje over en fiets verder tot op een splitsing met links een weg met eenrichtingsverkeer. RA door de Rue Arnold Lecrenier. Aan de minirotonde LA door de Rue Reine Astrid, richting Engis. Negeer de zijstraten en fiets langs een pleintje. Als de weg naar rechts draait, fiets je over de Boulevard des Combattants. Die gaat over in een mooie dreef met rechts de Ferme de Warfusée tot aan de rotonde voor het kasteel van Warfusée (2).

Kerk van Verlaine
-------------------------------------------
LA richting Verlaine. Negeer daarna de weg naar Verlaine en blijf de muur van het kasteeldomein volgen tot je LA richting Awirs kan. Je fietst langs het kasteel van Oulhaye (3). Na het kasteeldomein LA de Rue des Dix Bonniers in. Draai voor het eerste huis LA de Rue du Potay in.

Je daalt door een holle weg, steekt een beekje over en klimt tot op de splitsing met links een doodlopende weg. RA. Blijf de Rue du Potay volgen tot op het einde. LA en op het kruispunt erna opnieuw LA, richting E42. Draai daarna RA de Rue Albert Ier in en fiets langs de kerk van Saint-Georges-sur-Meuse tot aan de rotonde op de N614. RD richting Verlaine. Steek de E42 over en draai daarna de eerste weg links in. Dat is de Vinâve des Stréats.

Steek het kruispuntje met de Voie du Bosquet RD over en fiets verder tot op het einde van de Vinâve des Stréats. LA en direct erna RA, richting Centre. Op de splitsing met rechts een kapel met een kruis, negeer je rechts de Rue du Lavu en fiets je RD tot aan de minirotonde op het kruispunt aan de kerk van Verlaine. RD richting Waremme. Na een korte klim RA de Rue Buisson la Fleur in, richting Waremme.

Vliegveldje voor modelvliegtuigen
-------------------------------------------
Negeer rechts de Clos des Saules en fiets op de viersprong RD. Je komt uit op een brede weg en volgt die LA. Negeer links de Voie des Maquets en fiets verder RD over de Grand Route. Negeer rechts de weg naar Oudoumont/Haneffe, met op de hoek de Tombe de Verlaine, een tumulus uit de Gallo-Romeinse tijd. Fiets verder RD tot je net voor een vierkantshoeve de eerste weg LA kan indraaien. Je bolt langs het einde agglomeratiebord van Verlaine en draait net voor een boomgaard de eerste weg RA in. Op de T RA.

Je rijdt langs een vliegveldje voor modelvliegtuigen, negeert een zijweg rechts en fietst RD tot op de T. RA. Direct na het agglomeratiebord van Chapon-Seraing LA de Rue Lambotte in. Negeer rechts twee keer de Rue du Trîche Madeleine en kronkel verder tot aan de kerk van Chapon-Seraing. Links is het eenrichtingsverkeer, dus moet je rond de kerk.

RD langs het dorpsschooltje en op de T, voor de vierkantshoeve, LA en na de kerk opnieuw LA. Op de T RA, en op de volgende T weer RA, richting Vaux-et-Borset. Op de volgende splitsing LA en direct erna RA door de Rue Fize-Fontaine tot aan de N65. RD richting Vaux-et-Borset.

Kasteel van Vieux-Waleffe
-------------------------------------------
Je fietst langs het agglomeratiebord van Borset en rijdt op het kruispuntje RD richting Vaux. Op de volgende viersprong RA, langs het einde agglomeratiebord van Borset en tussen het kasteel (4) en de kasteelhoeve van Borset door. Negeer rechts de Rue de Borlez en draai met de weg mee naar links. Je fietst over de Chemin des Parapluies, langs het agglomeratiebord en het kerkhof van Vaux.

Op de viersprong met een bakstenen kapelletje RA, door de Rue du Monument, langs het voetbalveld van Vaux-Borset. Op het einde van de straat RA, door de Rue Hubert Hanot. Daarna LA de Place M. Grandgagnage op en net voor de kerk van Vaux RA, de Rue de Vieux-Waleffe in. Negeer het straatje naast de kerk en klim via een holle weg tot op een viersprong met schuin links de Rue Lambert Delava.

Blijf RD fietsen, langs het einde agglomeratiebord van Vaux. Duik daarna een holle weg in. Als je eruit komt, bol je langs het agglomeratiebord van Vieux-Waleffe en kom je op een kruising. Negeer een weg links en draai op de T direct erna LA, richting Hannut. Op het kruispuntje met links een vierkantshoeve met een portaaltoren met drie verdiepingen en de kerk voor je, draai je RA de Rue Bon Secours in. Je fietst langs het kasteel van Vieux-Waleffe (5) en klimt daarna door een holle weg tot op de viersprong met de kapel van Beau-Secours (18de E). LA tot aan de N64. LA en direct erna RA.

Verdwenen station van Fallais
-------------------------------------------
Je fietst langs een kapel onder lindebomen en langs het agglomeratiebord van Fallais. Op het eerste kruispuntje RA, richting Latinne. Net voor het naambord van Latinne LA de Rue du Chardon voor plaatselijk verkeer in. Daal af en neem op de splitsing met links eenrichtingsverkeer, het dalende straatje RD.

Je fietst langs de oude watermolen en de kerk van Fallais, negeert het straatje links naast de kerk en steekt het kruispuntje met de zuil van Sint-Rochus RD over. Op de splitsing erna RA de Rue de l’Eglise in. Negeer een straat links en draai op het volgend kruispuntje RA de Rue Hubert Krains in. Steek de Ruisseau des Etangs over en fiets tot aan de oude spoorwegbedding van Lijn 127. Vroeger stond hier het station van Fallais. De laatste goederentrein reed hier in 1982.

LA over de oude spoorwegbedding. Je fietst tussen twee houtwallen en dwarst RD een asfaltweg. Aan de volgende dwarsweg RA. Negeer een straat rechts en fiets op de splitsing erna LA, richting Fumal. Fiets langs het agglomeratiebord van Fumal en negeer aan een kapelletje een weg rechts. Links is er een toegangsweg naar het kasteel van Fumal. Op het volgend kruispuntje LA de Rue de la Vieille Cense in. Je fietst langs de kerk en het kasteel van Fumal (6) en tussen twee paaltjes. RD de oude spoorwegbedding over en het straatje voor plaatselijk verkeer in.

Je steekt de Mehaigne over en negeert na een klimmetje een straat rechts en fietst verder tot je in de bocht van een andere weg uitkomt. RD langs het einde agglomeratiebord van Fumal tot aan de N64. Steek die over en fiets RD richting Warnant-Dreye. Negeer alle zijwegen en fiets langs het kasteel en de kasteelhoeve d’Oultremont (7) tot op het kruispuntje. RA Rue Feron in. Volg die tot aan de rotonde. LA en dan RA de Rue de Fize in, richting Villers-le-Bouillet. Negeer een weg links en rechts en draai op het volgende kruispunt RA de Rue de la Prale in. Fiets onder de E42 door en dan RD tot aan de voorrangsweg. LA en op het volgende kruispunt RA tot aan het vertrekpunt.

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Navigeer de route met...

RouteYou app Open

Mozilla

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=5864131" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Route-afbeelding

<a href="https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/5864131/recreatieve-fietsroute/langs-kastelen-en-vierkantshoeven?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="Langs kastelen en vierkantshoeven - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/5864131-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="Langs kastelen en vierkantshoeven"></a>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com