Oostduinkerke-Nieuwpoort-Koksijde duinen-lus (16,1km; 10Mi)

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

Advertentie
Advertentie
16.2 km
103 m
01u37
Medium

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

10217 keer bekeken | Publiek | Engels

Laatst geverifieerd: 21 april 2023

Beschrijving door de auteur

Lus van 16,1km (10Miles) langs de duinen en de kustlijn van Nieuwpoort, Oostduinkerke en Koksijde. 50% verhard, 50% zandgrond. Ideaal voor wandelaars, lopers en mountainbikers die in de duinen willen trekken. Voor fietsrecreanten is deze lus ongeschikt (neem de polder-lus in de plaats). Enkele duinpaden zijn verhard (geasfalteerd), maar hou rekening met een aantal duinpaden door het duinzand. Goed voor vaartspel tijdens je loop, en hou rekening dat de 10Miles wat langer duurt dan een 10Miles op volledig verharde ondergrond.
Heerlijk uitleven dus!

Korte samenvatting:
Buiten een deel strandzone worden de volgende 7 duinengebieden en 1 bos in deze lus aangesneden (in volgorde van de lus, tegenuurwijzerszin): De Nieuwpoortse Duinen of Kartuizerduinen (verscholen linksachter de huizen, maar goed voelbaar in het vaartspel); (na Nieuwpoort-Bad) de Zeebermduinen; (na Oostduinkerke-Bad) de Schipgatduinen en de Doornpanne (Koksijde); de Witte Burg; (na Oostduinkerke-Dorp) de Plaatsduinen; (en na Mariapark) het Hannecart-Bos en het Ter IJde Duin (langs de kust, en langszij links, Oostduinkerke).
Bovenop deze duinengebieden worden verschillende interessante bouwwerken (polderhoeves, duinhuisjes, kerken, bunkers) aangesneden, alsook verschillende mooie kunstwerken. Dit alles overgoten met prachtige vergezichten vanop strand, dijk of duin.

Verdere wegbeschrijving (best is de GPX downloaden voor een correcte tracering van de duinenwegen die niet steeds verhard zijn):
Het vertrekpunt van de lus is aan de verkeerslichten van Kinderlaan met de Polderstraat-Victorlaan naar Nieuwpoort (Je kan natuurlijk op gelijk welk andere plaats de lus starten).
Neem de Victorlaan richting Nieuwpoort en neem de eerste straat links (Verliefdenstraat), waar je via een brugje over een beek aan de achterzijde van het rusthuis ‘Ter Duinen’ komt. Neem daar rechts en onmiddellijk links voor de passage langs de Kartuizerduinen. Daarna oppassen voor de oversteek over de drukke Elisabethlaan (trambedding: volg het voetpad) en de Albert-I-laan aan de kerk. Aan de dijk nemen we links richting Oostduinkerke-Koksijde.
Aan de Kitesurfschool gaan we even op het strand en volgen snel het duinenpad naar en in de duinen, waar we verschillende bunkers en bunkertunnels uit WOI tegenkomen (geasfalteerd duinenpad). Op een kruising volgen we het duinenpad rechtdoor (onverhard voor een deel) naar de bebouwing van Oostduinkerke. Daar even links en de dijk verder volgen. Verschillende kunstwerken (paardenvissers, fietser met krabbenmand) en een openbaar zwembad liggen op het traject.
Op het einde van de zeedijk van Oostduinkerke nemen we even rechts, dan links, verder parallel met de kustlijn in de duinen. Wat verder zien we in de diepte een gebouwtje rechts op het einde van een doodlopende straat naar het strand. Neem nog even niet het strand maar neem het volgende duinpad de hoogte in, en komen wat verder een ander kunstwerk aan de duinzijde tegen. Aan dat kunstwerk zakken we af naar het strand en en blijven dit volgen. Vóór we in Koksijde aankomen nemen we terug links de duinen in. Op die plaats houden de hoge duinen op en vertonen ze een brede en zeer lage onbegroeide duinengordel langs de kust. Daar steken we terug de duinen in en komen in de Schipgatduinen, waar eeuwen geleden schepen aangemeerd lagen. Deze Schipgatduinen zijn momenteel sterk begroeid met doornplanten: Neem niet de smalle paden tussen de duinbegroeiing (aangegeven met de roodwitte linten en markeringen), maar volg eerst het grote open duinveld parallel met de kustlijn. Ga dan verder noordoostwards in de richting van de zuidelijkste gebouwen van Oostduinkerke-Bad. Je zal dan nogmaals een groot open duinveld kruisen. Tussen deze en het laatste grote duinveld dat je moet nemen is er een klein kronkelend duinenpad. Via deze laatste open duin kom je aan een huis in een doodlopende straat, neemt deze tot het eind, dan rechts naar de Albert-I-laaan, oversteken langs het voetpad en dan verderdoor naar het Doornpanne bezoekerscentrum.

Aan de Doornpanne nemen we rechts en gaan eveneens in tegenuurwijzerszin doorheen het domein. In de Doornpanne is alles vrij goed verhard. Er zijn op de terugweg luiken die de vrijlopende Shetlandponey’s op hun graasduinen te houden. Deze terugweg heeft een smaller pad, maar het uitzicht is weerom voortreffelijk. Terug aan de uitgang van het bezoekerscentrum steken we de straat over rechtdoor het Doornpanne-bos in richting Oostduinkerke-Dorp.

We gaan eerst door een bosje, en daarna door de Witte Burg duinen (onverharde duinenweg) naar de massieve kerk in Oostduinkerke-Dorp.

Achter de kerk steken we de Leopold-II-laan over en na een goede 200m nemen we de eerste duinenweg links doorheen de Plaatsduinen.

Aan de Nieuwe Ydelaan nemen we rechts en lopen door de stille bebouwing Mariapark. Op het einde hiervan nemen we een pad rechts van een privaatingang die ons door het Hannecart-Bos brengt, en aan het einde langs de Yde-duinen. Deze gaan we niet meer opklimmen om niet meer dan onze 16km af te leggen.

Aan de T nemen we rechts (Noordzeedreef), en aan de volgende T linksaf richting startpunt (Polderstraat).
De volle 10Mi (16,1km) is afgelegd aan de hoofdingang van het Sunparks-domein. Loop je verder tot aan je startpunt, dan heb je 16,35km afgelegd.

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Advertentie

Navigeer de route met...

RouteYou app Open

Mozilla

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=609270" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Route-afbeelding

<a href="https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/609270/joggingroute/oostduinkerke-nieuwpoort-koksijde-duinen-lus-16-1km-10mi?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="Oostduinkerke-Nieuwpoort-Koksijde duinen-lus (16,1km; 10Mi) - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/609270-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="Oostduinkerke-Nieuwpoort-Koksijde duinen-lus (16,1km; 10Mi)"></a>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com