Een wandeling langs de tenten Bloemencorso Zundert

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

Advertentie
Advertentie
7.87 km
0 m
01u34
Easy

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

4862 keer bekeken | Publiek

Laatst geverifieerd: 4 januari 2023

Beschrijving door de auteur

Er is weer volop activiteit in de tenten van het bloemencorso van Zundert dat op de Eerste Zondag in September wordt gehouden.
Deze wandeling voert je langs de tenten in de bebouwde kom van Zundert.

Voor een tocht langs alle tenten en bloemenvelden verwijs ik graag naar fietstocht de Route du Soleil.
Hiermee fietst u langs de Zundertse dahliavelden en de corsobouwplaatsen in en om Zundert en Rijsbergen.
De fietsroute is verkrijgbaar bij het VVV-agentschap in Cultureel Centrum van Gogh. Deze route is altijd leuk om te fietsen, maar nu zijn ook alle corsotenten geopend en is de bouw van de wagens al flink gevorderd, u kunt al goed zien wat het gaat worden. De dahliavelden zijn nu op z’n mooist want voor het bloemencorso op de eerste zondag in september zijn honderdduizenden bloemen nodig.

U ziet dahliavelden in vele kleuren en de bloemen in al zijn verschillende vormen, van grote sterdahlia’s tot mooie, kleine, ronde pomponnetjes. En wat al die vrijwilligers daar mee kunnen creëren is te zien op eerste zondag in september in Zundert.


Een fenomeen als het corso kan alleen bestaan dankzij een lange traditie, die ervoor zorgt dat het geworteld is in alle uithoeken van de Zundertse gemeenschap. Tegelijkertijd kan een fenomeen als het corso alleen bestaan als het zich voortdurend vernieuwt. Die spanning tussen traditie en vernieuwing vormt het levensverhaal van het corso.
Bloemencorso Zundert is ontstaan in 1936 als een optocht met versierde fietsen en wagens ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Wilhelmina. Het sloeg direct aan, en ondanks dat het corso in de oorlogsjaren niet doorging, groeide het evenement na de oorlog in rap tempo uit tot één met internationale allure.
Corso-Zundert grossiert in de jaren veertig en vijftig in allerhande uitvindingen, zoals het duwen van de wagens zodat er geen paard of tractor meer voor hoeft, en het 'tikken' van de bloemen met een spijkertje, in plaats van het vlechten van de steel in kippengaas. Door de hoge vlucht die het Zundertse corso neemt nemen de bezoekersaantallen ongekende hoogten aan. In 1953 worden maar liefst 243.000 betalende bezoekers geregistreerd!
Vanaf 1963 wordt er opeens veel meer geëxperimenteerd met de mogelijkheden dan daarvoor. De abstracte vormgeving doet zijn intrede, alsmede echte toneelspelers die een onderdeel van het ontwerp vormen. Ze spelen een rol, maken geluid en vormen een integraal onderdeel van de wagen.
Vanaf half jaren zeventig neemt de grootte van de wagens in snel tempo toe, terwijl de ontwerpkeus realistischer wordt. Met het introduceren van nieuwe materialen in de vormgeving, zoals tempex en betonijzer, die een veel gedetailleerdere vormgeving toelaten dan hout, begint een spectaculair realistische vormgeving mogelijk te worden. Het corso is daarmee klaar voor zijn intocht in de jaren tachtig, waar het volop van de opgedane vakkenis zal gebruikmaken. Door de constante groei worden de maximale afmetingen van de wagens aan het einde van de jaren tachtig aan banden gelegd. In die tijd zijn de wagens veelal zeer druk en vol met detaillering.
Het jaar 1990 is een succesvol jaar voor het corso. De wereld herdenkt dan de honderdste sterfdag van de schilder Vincent van Gogh, die in Zundert geboren is. Zundert herdenkt zijn beroemdste zoon door er zijn corso aan te wijden, precies zoals in 2003.
egin jaren negentig komt een nieuwe bouwstijl op die ook al rond 1980 kort opdook, maar pas nu echt doorbreekt: het monumentaal realisme. De uitgebeelde vormen zijn groot, de vele details en het gepriegel van de jaren tachtig moeten het nu afleggen tegen het grote beeld. Vaak speelt anatomie de hoofdrol, de ontwerpen zijn groot, monumentaal en rustig. De vernieuwingen geven aan dat het corso artistiek levend is: nieuwe ontwerpers zetten zich af tegen oudere stromingen en slaan nieuwe wegen in. Tot ongeveer 1996 is de nieuwe bouwstijl dominant aanwezig in de corsostoet.
Zo'n zelfde vernieuwing ontstaat halverwege de jaren negentig, als de monumentaal realistische wagens plotseling het veld moeten ruimen voor theater. De vormgeving is nu slechts één van de aspecten: theaterwagens hebben beweging, muziek of geluid, rook, licht, toneel en figuratie.
De vernieuwingen hebben tevens hun weerslag op de sfeer van het bouwen. Voor figuratie en toneel heb je regisseurs nodig en kleermakers, voor muziek componisten en voor beweging constructietechnici. In razend tempo ontwikkelt Zundert deze voor het corso nieuwe disciplines. In het begin van het nieuwe millennium is er niet één dominante stroming in het corso aanwezig. Diverse stijlen en stromingen wisselen elkaar af, net zoals de vele, jonge ontwerpers. Er is slechts één constante factor: de vernieuwing zelf.

Voor meer informatie
http://www.bloemencorsozundert.nl/

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Advertentie

Navigeer de route met...

RouteYou app Open

Mozilla

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=6927" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Route-afbeelding

<a href="https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/6927/wandelroute/een-wandeling-langs-de-tenten-bloemencorso-zundert?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="Een wandeling langs de tenten Bloemencorso Zundert - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/6927-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="Een wandeling langs de tenten Bloemencorso Zundert"></a>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com