Jochen Veys

Jochen Veys

HomeRoutesPlaces of interest

This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

Manneken Pis Geraardsbergen

Sponsored links

Monument

BE |

Public

Brussel en Geraardsbergen, beiden hebben ze een Manneken Pis. Maar dat van Geraardsbergen zou veruit het oudste zijn. Aan de hand van stadsrekeningen zou men dit kunnen bewijzen.

Het verhaal van het Geraardsbergse Manneken Pis begint in 1452. Een niet zo fraai begin, want dat jaar legden invallende Gentenaars de stad plat. Zelfs de fonteinen op de Markt gingen voor de bijl. In 1455 krijgt de stadsmagistraat van Geraardsbergen de gezegende inval om bij de Brusselse fonteinmeester Jan Van Der Schelden een "lattoenen mannekin", oftewel een mannetje in messing, te bestellen.

Het eerste Manneken Pis dat geleverd wordt, blijkt een paar maten te groot te zijn voor de sokkel. In 1459 komt er een meer gepast model. Het weegt 45,5 pond. Manneken Pis van Geraardsbergen is geboren.

Pas 160 jaar later zal zijn Brusselse evenknie - die volgens de Geraardsbergenaren een imitatie is - ter wereld komen.

Het Geraardsbergs Manneken Pis heeft honderden kostuumpjes. Een groot aantal ervan staan permanent tentoongesteld in het Manneken Pis museum.

Address

Markt
9500 Geraardsbergen
Oost-Vlaanderen
Belgium

More about this place of interest

Routes nearby

Related channels

Sponsored links

© 2006-2018 RouteYou - www.routeyou.com