This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

Manneken Pis Geraardsbergen

Need a hotel nearby?

Sponsored links

Routes nearby

Places of Interest nearby

Matched content

Hotels nearby

Restaurants nearby

Sponsored links

🔎
Monument
Location type: Monument
Location address: Belgiƫ, Oost-Vlaanderen, 9500, Geraardsbergen, Markt
Number of texts: 1
4 stars
Made by Popeye_77

Brussel en Geraardsbergen, beiden hebben ze een Manneken Pis. Maar dat van Geraardsbergen zou veruit het oudste zijn. Aan de hand van stadsrekeningen zou men dit kunnen bewijzen.
Het verhaal van het Geraardsbergse Manneken Pis begint in 1452. Een niet zo fraai begin, want dat jaar legden invallende Gentenaars de stad plat. Zelfs de fonteinen op de Markt gingen voor de bijl. In 1455 krijgt de stadsmagistraat van Geraardsbergen de gezegende inval om bij de Brusselse fonteinmeester Jan Van Der Schelden een “lattoenen mannekin”, oftewel een mannetje in messing, te bestellen.

Het eerste Manneken Pis dat geleverd wordt, blijkt een paar maten te groot te zijn voor de sokkel. In 1459 komt er een meer gepast model. Het weegt 45,5 pond. Manneken Pis van Geraardsbergen is geboren.

Pas 160 jaar later zal zijn Brusselse evenknie - die volgens de Geraardsbergenaren een imitatie is - ter wereld komen.
Het Geraardsbergs Manneken Pis heeft honderden kostuumpjes. Een groot aantal ervan staan permanent tentoongesteld in het Manneken Pis museum.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Comments

Add comment

Sponsored links