Hoeve Libeek

Castle

NL |

Public

Libeek 27, Libeek (Sint Geertruid): Hoeve Libeek

Hoeve Libeek maakt nu deel uit van een grote besloten hoeve ten westen van het gelijknamige gehucht. Het ligt op de helling van een groot bouwlandcomplex. Het is mogelijk dat het oorspronkelijk een gracht bezat, waarvan de nog aanwezige poel een restant zou kunnen zijn. Het pand bevat nog zestiende-eeuwse schietspleten met een rond gat, van waaruit men langs de gevels kon schieten.

Kasteel Libeek was een riddermatig huis in de heerlijkheid Eijsden. De oudste vermelding als 'chastel libois' of versterkt huis dateert uit 1286, toen het tijdens de Limburgse successieoorlog in handen viel van de hertog van Brabant. Het huis fungeert inmiddels al lange tijd als boerderij.'

Libeek is thans een gesloten hoeve met de ingang aan de zuidwestzijde. Aan de oostzijde van de binnenplaats ligt het rechthoekige, vrij hoge herenhuis. De aan de noordzijde grenzende dienstvleugel dateert mogelijk nog uit de tweede helft van de achttiende eeuw. De andere vleugels rond de binnenplaats zijn negentiende-eeuws.

Address

Libeek 27
Sint Geertruid
Limburg
Netherlands

Sponsored links

More about this place of interest

Routes nearby

Related channels

Sponsored links

© 2006-2017 RouteYou - www.routeyou.com