Haspengouws Wintershoven

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

Bron

Bron: panoramio.com

13.2 km
96 m
02u38
Medium

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

1474 keer bekeken | Publiek | Engels

Laatst geverifieerd: 16 april 2024

Beschrijving door de auteur

Wie Haspengouw zegt, denkt aan boomgaarden. Vooral de hoogstammen zoals de Konijnenboomgaard geven een meerwaarde aan het golvende landschap. De laagstammen wekken minder bewondering, maar alleen fruitplukkers mogen zich in deze discussie mengen. Ook over kastelen kunnen de Limburgers een hartig woordje meepraten, van kasteel Ridderborn over het kasteel van Hardelingen met zijn opmerkelijke Engelse tuin tot het kasteel van Schalckhoven.

1. Afspraak aan de St.-Pietersbandenkerk in Wintershoven (V). Met de kerk aan je linkerkant, richting Pieter Geert Buckinxroute, vertrek je richting bos. Steek het bruggetje over en ga linksaf. Aan een volgend bruggetje splitst het pad. Klim rechts de berm op en volg het asfaltpad naar rechts, fietsknooppunt 123. Stap door een bosje en neem het eerste paadje links. Dit stijgende kiezelpad, naast een hoogstammige boomgaard, volg je tot op het einde. Je staat op een viersprong met rechts in de hoek in een weide een kruisbeeld aan een paal . Kies de brede kiezelweg schuin links, dus zo goed als rechtdoor.
2. Op de viersprong met de kapel stap je aan de overkant de Baron A. de Heuschstraat in. Je wandelt langs Kasteel Ridderborn (1),als Loons leengoed voor het eerst vermeld in 1361. Zoals het er nu staat dateert het uit begin 19de eeuw. Wandel verder tot op de T met het kruisbeeld. Volg de Gulmerstraat naar rechts. Neem vervolgens de eerste straat links. Je wandelt tussen boomgaarden en akkers tot op een T. Rechtsaf, richting fietsknooppunt 123. Je stapt langs enkele huizen en negeert links de St.-Janstraat. Ga verder door de Sitsingenstraat. Je wandelt tussen boomgaarden, negeert een betonweggetje dat overgaat in een veldweg links en gaat net erna, op de T, linksaf. Geniet van het 360°-panorama.
3. Dan stap je verder tussen boomgaarden tot op een T. Rechtsaf richting lokale wandeling rood driehoekje en Kapelletjesroute. Je wandelt langs een groot fruitbedrijf en komt op een T. Links de Bruggestraat in tot op de splitsing met de Calvarieberg (2). Ga rechtsaf en volg de Romershovenstraat. 100 m verder bocht die naar links. Negeer de veldweg rechts en stap voorbij nr. 7, eveneens rechts, de smalle weg voor landbouwvoertuigen in. Je wandelt tussen fruitbomen tot aan een brede dwarsweg. Steek die over en vervolg je weg aan de overkant. Negeer links een weggetje. Op de T met de kasseistrook, bocht je met de betonweg mee naar links. Er staat een infobord over kleine landschapselementen met picknickplaats. Je klimt zachtjes, negeert links een veldweg en wandelt door een holle weg tot op een splitsing. Ga hier rechtsaf en hou op de tweesprong met de kasseistrook rechts aan fietsknooppunt 123. Twee kruisen (3) heet dit punt. Links een kruis uit 1592, een herinnering aan een hier overleden man. Rechts een kruis uit 1567. Een moordkruis. Ghijs Ponwels of Pauwels werd hier vermoord. De dader werd ertoe verplicht dit verzoeningskruis op te richten.
4. Ga verder tussen de twee kruisen. Je stapt door een bosje en wandelt tot op de viersprong met een kapel en een grenssteen (4) uit 1683. Hier grensden Hoeselt, Werm en Hardelingen aan elkaar. Rechtsaf. Bocht met de asfaltweg mee naar links en wandel langs het 19de-eeuwse Kasteel van Hardelingen (5), met Engelse tuin. Wandel verder en draai rechts de Steenbergstraat in. Het gaat zachtjes bergop. In de verte zie je het kasteel van Schalkhoven (6) staan. Anno 1588, in 1770 verbouwd in classicistische stijl. Op de T rechtsaf, richting Kapelletjesroute. Draai net voor het kerkhof, links de Lindenhofstraat in. Bocht met deze weg mee naar rechts, negeer links de weg naar fietsknooppunt 123 en de Klikstraat en volg rechtdoor een weg voor landbouwvoertuigen. Neem dan, direct na de bocht, links de weg met beperkt verkeer, richting knooppunt 122. Wandel verder en draai de eerste zijweg links in. Op het einde rechtsaf. Negeer een straat links, stap langs een duivenlokaal en een paar voetbalvelden en daal af tot in het centrum van Vliermaal.
5. Negeer nog een straatje links en ga op de T rechtsaf. Stap direct erna links, richting fietsknooppunt 122, de Oude Tramstraat in. Negeer links de Koning Boudewijnlaan en steek de Kerkveldweg over. Nu wandel je over de oude trambedding. Bij de volgende dwarsweg, linksaf. Op het einde volg je de Loostraat naar rechts. Negeer nog een straat links, stap voorbij een kapel en wandel de veldweg in. Je stapt het bos in en volgt de Mombeek tot aan het bruggetje. Rechtdoor, zo kom je bij het vertrekpunt.

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Navigeer de route met...

RouteYou app Open

Mozilla

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=5346770" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Route-afbeelding

<a href="https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/5346770/recreatieve-wandelroute/haspengouws-wintershoven?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="Haspengouws Wintershoven - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/5346770-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="Haspengouws Wintershoven"></a>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com