Langs de Grensmaas

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerkenDoorgaan

Afdrukken

Downloaden

Bron

Auteursrechten: All rights reserved

14.7 km
38 m
02u56
Medium

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

523 keer bekeken | Publiek

Laatst geverifieerd: 9 maart 2024

Beschrijving door de auteur

Afspraak aan de neoclassicistische Sint-Elizabethkerk (V) in Stokkem, deelgemeente van Dilsen-Stokkem. Wandel met de rug naar de kerk naar links en meteen links de Rechtestraat in. Negeer alle zijstraten en ga rechtdoor de Burg. Prevotlaan in. Na 300 m, aan het fietsinrijpunt, ga je even naar rechts en dan naar links langs het fietspad op de dijk. De grote waterpartijen rechts zijn het resultaat van de intensieve grindwinning langs de Grensmaas. Stap na 350 m van de dijk en ga naast huisnummer 23 links een brede veldweg in en dan de eerste veldweg naar rechts. Je wandelt hier in Koeweide, een prachtige kouter met in het voorjaar veel broedende ganzen en kieviten. Negeer de zijweg naar een kapel. Aan de asfaltweg ga je naar links, even verder weer naar links en aan een splitsing kies je schuin rechts de brede veldweg. Deze brengt je na een haakse bocht terug naar de asfaltweg. Wandel naar rechts en meteen voorbij de Oude Maas weer rechts de Vissersstraat in. Negeer alle zijstraten en ga bij de T-splitsing naar rechts, nog steeds langs de Oude Maas. Langs de visrijke plassen, restanten van de vroegere Maasbedding, broeden veel watervogels waaronder wilde zwanen, bergeenden en aalscholvers.

Negeer de zijwegen en -wegeltjes en blijf op de asfaltweg tot knooppunt 49. Wandel hier naar rechts. Verder rechtdoor langs het fietspad en na 500 m links een brede verharde weg in, naar de Maas. Wandel naar rechts op de betonweg langs de Maas. Verlaat deze na 400 m en blijf langs de Maas op een brede aardeweg. De Maas vormt hier de grens tussen België en Nederland, vandaar de naam Grensmaas. Ze is niet bevaarbaar, tenzij voor kajaks. Het grootste gedeelte van de scheepvaart die via de Maas vanuit het Luikse naar Nederland gaat, verloopt via het Julianakanaal, ten oosten van de Maas over 36 km tussen Maastricht en Maasbracht. De dorpen aan de overkant zijn Grevenbicht en Obbicht. Ook hier zitten weer veel watervogels. Voorbij de meest recente grindplassen wandel je het natuurgebied Kerkeweerd in. Hier brak in december 1993 en januari 1995 de zomerdijk door en werd veel klei, zand en grint afgezet. De Stichting Limburgs Landschap wil hier een natuurlijk Maaslandschap met ooibossen, poelen en grind- en zandbanken laten ontwikkelen. Op het terrein verblijven grote grazers, halfwilde Poolse Konik-paarden en Schotse Galloway-runderen, die geschikt zijn om het hele jaar buiten te blijven en ervoor moeten zorgen dat het gebied niet volledig dichtgroeit. Een paar honderd meter verder broedt in een steile wand, overblijfsel van nog een overstroming van de Maas, een grote kolonie oeverzwaluwen . Wandel verder langs het water, verder langs het water en dan gedurende 300 m langs de grote weg richting Meeswijk-Veer . Hier vind je een terras voor een stop. Laat het veer links liggen en wandel rechts Palmenhof in. Na een paar tientallen meters naar links langs het fietspad, richting knooppunt 56, en na 50 m naar rechts. Links ligt de pittoreske hoeve Palmenhof . Wandel verder tussen stal en mestvaalt. Ga voorbij de haag rechtdoor, met na 600 m een haakse bocht naar links. Aan het pompstation bocht je mee naar rechts. Sla na 50 m rechts de asfaltweg in. Ga naast huisnummer 68A naar links en weldra loop je weer in een rustige kouter. Laat na 400 m een weg links liggen en ga 150 m verder aan de splitsing naar rechts. Je komt langs een opslag van wissen. Terug aan de asfaltweg kies je links. Na een halve kilometer de grote weg oversteken, rechtdoor langs Wal en na 100 m nog even naar links richting kerk.

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=5367074" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com