Het Lampettestraetje: een verdwenen bedevaartsweg

Karte anzeigenNavigierenDruckenHerunterladenBearbeiten

Drucken

Herunterladen

Werbung
Werbung
Datenquelle
10.3 km
22 m
02u03
Easy

Auf interaktiver Karte ansehen

Routeninformationen

1495 Aufrufe | Öffentlich

Zuletzt überprüft: 7 Mai 2023

Beschreibung vom Autor

Afstand: 10.0 km. De wandeling bestaat uit een lus van 7.5 km (van start tot 3 en dan verder terug) en een lus van 2.5 km (van 3 over 4 tot terug naar 3)

Start en einde: De centrumparking achter het gemeentehuis.

Gps: Oostrozebekestraat 30, 8770 Ingelmunster

Ingelmunster is een landschap in verandering. Oorspronkelijk was het een vroegmiddeleeuws angelo-monasterium, klooster van de Engelse, of Ierse, missiepaters die het heidense volk kwamen bekeren. De landelijke gemeente werd gekenmerkt door de versterkte burcht, de motte, van Robrecht de Fries. Later werd dit het kasteel van de familie De Plotho de Montblanc, nog later de privéwoning van de brouwer van het kasteelbier. Het dorp industrialiseerde in de negentiende eeuw via de vlasindustrie rond de Leie, en werd doorsneden door het kanaal Roeselare-Leie. Een geschonden landschap met oude maar ook heel recente littekens. Een streek vol verhalen en historie: zeker een wandeling waard.

Start

We starten aan de centrumparking achter het gemeentehuis. Keer terug naar de ingang van de parking. Dwars de Oostrozebekestraat en ga 30 m naar links om rechts de Bollewerpstraat in te gaan. Rechts van je stond hier de brouwerij. Hier komt een nieuwe verkaveling waar je verkeersvrij door de groene zone zal kunnen lopen.

Voorbij huisnummer 32 kan je rechts een voetweg nemen, het Lampettestraetje (weetje A) dat op het einde links, langs de sportvelden loopt tot aan de parking en de ringlaan.

Kruis voorzichtig de drukke ringweg om meteen rechts een asfaltwegje te nemen dat parallel langs de drukke weg loopt en afbuigt naar de serres in de verte. Aan het oude kruisbeeld kies je links het grindpad, dat uitloopt op een asfaltje, tot aan de splitsing voorbij de tweede woning.

1 (1,0 km)

Het asfaltje dat hier rechtuit loopt is het oude Lampettestraetje waarlangs je terug komt. Kies het smalle grindpad rechts, het Kouterstraetje, dat uitloopt op de Lentakkerstraat.

Voor je zie je nog de sporen van dit straatje dat bijna rechtdoor liep om na 800m zigzaggend de Krekelstraat te bereiken (rode lijn op de kaart). Noodgedwongen kies je rechts om voorbij de zigzag links een weg (Lentakkerstraat 10, 14) te nemen. Een smal pad passeert een oude hoeve en loopt breder uit op de Krekelstraat. Stap links tot aan de hoeve met serres links.

Tussen schuur en woning liggen de resten van het Kouterstraetje.

2 (2,4 km)

Stap verder in dezelfde richting, zowat 700 m tot aan het tweede straatje dat links invalt (Krekelstraat 75 / 79). Ondertussen stap je op grondgebied Meulebeke.

Dit was het einde van het Lampettestraetje (oranje lijn op de kaart) dat zigzaggend over zowat 1.5 km zijn weg zocht tussen akkers en weiden en nu omgeploegd is.

Nog even in dezelfde richting verder, tot het derde straatje dat van links komt (Krekelstraat 87) om zo de terugweg naar Ingelmunster aan te vatten.

3 (3,6 km)

Stap nog even in dezelfde richting tot aan de Krekel, voorbij huisnummer 132, aan het kruisbeeld.

Hier stond de herberg De Krekel. Rechts kan je een smal pad volgen, langs het speelbos tot aan de kapel O.L.V. van Bijstand. (weetje B).

Na een kaars en een gebedje keer je op je stappen terug om het speelplein binnen te gaan. Volg rechts de omheining om voorbij het clubhuis van de vissers (de Waterkant) tussen de visvijver en de Devebeek te wandelen. Is de poort dicht, dan kan je de weg volgen tot het eerste brugje. Aan het tweede brugje loop je rechtdoor naar het kasteel. Kies de linkse bosweg tot aan de toegangsdreef van het kasteel. (weetje C)

4 (4,8 km)

Volg voorbij het brugje meteen links het pad tussen de kasteelgracht en de gebouwen van de sportschool. Na de rechtse bocht kan je de brug nemen naar de linkeroever van de kasteelgracht.

Ter hoogte van het zwembad heb je de keuze tussen het verhard pad rechtdoor en de zachte ondergrond van de looppiste aan de rechteroever. Beide lopen in de richting van het speelbos. (weetje D) Opnieuw heb je de keuze tussen het bos (schuinrechts) of de buitenrand, en je stapt pal zuidwaarts in de richting van de gebouwen van de jeugdverenigingen. Via het pad en ‘de Krekel’ kom je terug aan de splitsing.

3 (5,9 km)

Ga nu rechts (Krekelstraat 87). Asfalt gaat over in onverhard en de veldweg buigt naar rechts, naar de drukke N399. Omdat de bedevaartsweg onderbroken is, moeten we noodgedwongen deze drukke weg naar links volgen. Je passeert de hoeve Deefacker en het pilotengebouwtje (weetje E). Ter hoogte van poort 4 van de firma Bekaert kan je links een veldweg kiezen. Deze loopt uit op een asfaltwegje waar je rechts stapt. (Rechtuit, langs het bosje liep hier ‘sentier 70’).

Aan het einde van de weg (na 350m) ga je links in de Lentakkerstraat. Aan het eerste kruispunt, na 550 m (links, voorbij de woningen vertrok het Lampettestraetje: oranje lijn op de kaart) kies je rechts tot aan de splitsing.

1 (8,4 km)

Langs het smalle pad keer je op je stappen terug naar de parking van het sportcentrum.

Volg nu de Bollewerpstraat in de richting van het centrum. Voorbij huisnummer 37 kies je de ingang naar het kerkhof. (ook hier liep ‘chemin 47’: het Kouterstraetje dat eerst werd verlegd en nadien afgeschaft).

Voor je de kapel van het klooster en schuin rechts de grafkapel van het kerkhof. Laveer tussen de graven tot aan de grafkapel (weetje F). Aan de voorkant van de gerestaureerde kapel neem je de hoofdingang en stap meteen links, voorbij het klooster. (weetje G). Aan het einde van de Schoolstraat kruis je de weg tot op het marktplein (weetje H) Aan de kasteelmuur (weetje I) stap je links, voorbij het gemeentehuis tot aan de startplaats.

 

Weetjes

 

A. Lampettestraetje

Een bedevaartsweg die vanuit het hart van Ingelmunster een spoor trekt naar de kapel van bijstand in Meulebeke. Ingelmunster en Meulebeke vormden toen nog samen een uithoek van de heerlijkheid Dendermonde. Een lampet is, onder meer, een vuurpot, een emmer van bandijzer die gevuld wordt met pekkransen. Droegen de bedevaarders dit met zich mee? Lampette is ook de naam van de oude woonkorrel die het pad doorkruist.

 

B. Kapel van Bijstand

Zeshoekige bedevaartkapel met 18de-eeuwse kern, herbouwd in neogotische stijl in 1886. Ook de “Kapel van tertentee” genoemd, omdat koppeltjes op de trappen van de kapel op elkaars tenen kwamen trappen. Een reuzegroot Lieve-Vrouwebeeld in wit marmer uit 1756 domineert de kapel als een heidense Pallas Athena. Op de muren impressionistische schilderingen van Dendermondenaar Edgard van Bavegem.

C. Kasteel Ter Borcht

De hoofdheerlijkheid van Meulebeke. In oorsprong een manoir, een bescheiden versterkte herenwoning op een omwalde motte met neerhof. Motte, opperhof (het kasteel) en neerhof (de boerderij) zijn nog herkenbaar. Op het neerhof staat nu een schoolgebouw. Het kasteeltje is een bijzonder samenspel van twee evenwijdig aan elkaar gebouwde vleugels. In de omgeving staan meerdere merkwaardige oude bomen.

D. Speelbos

Het Meulebeekse speelbos bestaat uit twee delen, het oudere Kapellebos en het recentere Kabouterbos. Dit laatste ontstond uit geboortebomen aangeplant in 1999. Liefhebbers van het veldrijden herkennen mogelijk het parcours van de Berencross, met het beroemde ‘wasbord’, een reeks heuveltjes waar de renners moeten doordaveren.

E. Hoeve Deefakker

Vlak naast de hoeve Deefakker, gekenmerkt door twee historische eesten, staat een onopvallend schuurtje in de weide te verkommeren. Een gecementeerd gebouwtje onder schilddak dat echter zorg en restauratie verdient als één van de weinige overgebleven pilotengebouwtjes van de Duitse oorlogsvliegvelden uit de eerste wereldoorlog. Ingelmunster lag in het etappegebied tijdens WOI en kende twee vliegvelden, aan de Deefakker en aan de Izegemstraat.

F. Grafkapel op het kerkhof

Bijzondere vierlobbige kapel van 1865, ontworpen naar model van de romaanse kapel Sainte-Croix van de abdij Montmajour nabij Arles. Ze diende als grafkapel voor de adellijke familie de Montblanc die in het kasteel woonde. Onder de kapel bevindt zich een crypte, bij uitzonderlijke gelegenheden te bezichtigen, met de graven van de baronnen.

G.  Klooster.

Nonnenklooster van de asemblée des filles de la charité. In 1918 werden de gebouwen naar verluid van brand gevrijwaard door een miraculeus Mariabeeld. Achter de moderne kapel van 1957, zichtbaar vanaf het kerkhof, ligt een grote kloostertuin met haagstructuren met haagbeuk en coniferen, een Lourdesgrot en een omhaagd kruisbeeld.

H. Marktplein

Tot 1970 stond het marktplein vol kleinere volkshuisjes. Een straatje (de Kerkstraat) stond loodrecht op de poort van de kerk. Deze werden geruimd en een plein ontstond. Aan de rand van het kasteelpark bleef een groenzone gevrijwaard, de oude kasteelmoestuin die intussen echter vol bomen stond. Bij de heraanleg van de markt in 2012 werd ook dit geruimd, met uitzondering van de steeneik naast het infopaviljoen. Vandaag wordt het ruime open marktplein gedomineerd door moerascypressen.

I. Kasteel

Dit gebouw ging van motte tot burcht tot classicistisch kasteel, en werd recentelijk door enkele rampen getroffen. In 2001 brandden het centrale gedeelte en de salons in de rechtervleugel volledig uit. Enkel de muren bleven overeind, maar intussen is alles hersteld. In 2012 ging de poort van het kasteelpark definitief dicht voor het publiek. In 2017 besliste de eigenaar Van Honsebrouck om het park grotendeels illegaal leeg te kappen.

Deze wandeling is ontworpen door Dani Nolf en Mike Van Acoleyen en verscheen eerder in Klimop 2019-2.

Klimop is het ledentijdschrift van Natuur.koepel vzw. Meer info: http://www.natuurkoepel.be

Werbung

Navigieren Sie zum Ausgangspunkt

Sehenswürdigkeiten

Reaktionen

Aktivitäten

In der Nähe

Routen in der Nähe

Übernachtungen in der Nähe

Dienstleistungen in der Nähe

Werbung

Route navigieren in...

RouteYou-App Öffnen

Mozilla

Werbung

Diese Werbung nicht mehr anzeigen?
Jetzt upgraden

Bitte warten Sie, die Navigation wird vorbereitet.

Sie können jetzt navigieren. Viel Routen-Spaß!

Starten

Bearbeitung Ihrer Anfrage ist fehlgeschlagen. Bitte versuchen Sie es erneut.

Werbung

Diese Werbung nicht mehr anzeigen?
Jetzt upgraden

Bitte warten Sie, Ihr Download wird vorbereitet.

Ihr Download ist fertig. Viel Routen-Spaß!

Herunterladen

Bearbeitung Ihrer Anfrage ist fehlgeschlagen. Bitte versuchen Sie es erneut.

Werbung

Diese Werbung nicht mehr anzeigen?
Jetzt upgraden

Bitte warten Sie, Ihr Ausdruck wird vorbereitet.

Ihr Ausdruck ist bereit für den Download. Viel Routen-Spaß!

Herunterladen

Bearbeitung Ihrer Anfrage ist fehlgeschlagen. Bitte versuchen Sie es erneut.

Werbung

Diese Werbung nicht mehr anzeigen?
Jetzt upgraden

Bitte warten Sie, Ihr Download wird vorbereitet.

Ihr Download ist fertig. Viel Routen-Spaß!

Fortsetzen

Bearbeitung Ihrer Anfrage ist fehlgeschlagen. Bitte versuchen Sie es erneut.

Diese Route auf Ihrer Website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=de&amp;params.route.id=6024283&amp;params.language=nl" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Routenbild

<a href="https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/6024283/hikingroute/het-lampettestraetje-een-verdwenen-bedevaartsweg?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="Het Lampettestraetje: een verdwenen bedevaartsweg - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/6024283-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="Het Lampettestraetje: een verdwenen bedevaartsweg"></a>

Ik vond de route...

Zusätzliches Feedback:

Probieren Sie diese Funktionalität kostenlos mit einem RouteYou Plus-Probeabonnement.

Wenn Sie bereits ein solches Konto haben, melden Sie sich jetzt an.

Probieren Sie diese Funktionalität kostenlos mit einem RouteYou Premium-Probeabonnement.

Wenn Sie bereits ein solches Konto haben, melden Sie sich jetzt an.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com