Odos, Nr 5, 2007

2 juni 2007, 00:00

Auteur: RouteYou

Publiek | Engels

Odos, de nieuwsbrief van RouteYou.com

Nr 5, 2007, (c)RouteYou
Bekijk de vorige nieuwsbrief

Odos Nieuws-Flash

De vaste rubrieken

Hiptriptip

Trip-advies van de maand

Faros

RouteYou-groep in het spotlicht

Knuggets

De afgelopen routeweetjes

Pytheas' keuze

Globespot van de maand

Nadars foto keuze

Gluring Turing

De Techy-spot

Contacteer

De redactie van de nieuwsbrief

Hiptriptip

Een route onder de leeslamp

De route onder de leeslamp voor deze maand is de Regiotour Vlaamse Ardennen. Het is de eerste officiële mountainbiketour op RouteYou, maar zeker niet de laatste. In samenwerking met de sportdiensten van de gemeenten die deze tour aandoet, werd de route nauwkeurig ingetekend, en voorzien van videomateriaal uit vorige edities.

Snuif de sfeer al op, en bekijk de route!

Haal de mountainbike van onder het stof en als je je rept kan je deelnemen aan deze jaarlijkse mijlpaal voor mountainbike liefhebbers in de lage landen, want die gaat door op zaterdag 9 juni 2007.

Foto

Faros

RouteYou-ers in het spotlicht
Foto

De groep die we deze maand in het spotlicht zetten is deze van de Coovigidsen 2005-2007. Deze groep bestaat uit de 'leerlingen' van de gidsopleiding te Brussel, die maar weer eens aantonen dat je nooit te oud bent om te leren. Met veel enthousiasme onthaalden ze RouteYou om hun routes en kennis te delen. Hun groep en een route in Brussel is daarvan al het eerste resultaat.

Een special vermelding gaat ook naar de groep WTC Zottegem vzw voor het aanbieden van een mooie set van routes dwars door Vlaanderen.

Knuggets

De afgelopen routeweetjes
Foto

Pytheas' keuze

Globespot van de maand

Opzet

Elke maand vragen we hier iemand om Pytheas te spelen en zijn of haar meest merkwaardige plekje te vermelden dat hij/zij tot nu toe gezien heeft.

Globespot van de maand: Gosausee, Oostenrijk: het decor van "THE SOUND OF MUSIC"

De Pytheas van de maand is Els Diependaele. Wonend in het prachtige Oostvlaamse dorp Velzeke zorgt ze elke dag voor het onderwijs van de jongsten van de streek, de opvoeding van haar drie schatten van dochters én ook nog eens deze van haar man. En van dat laatste kunnen we allen indirect meegenieten, want Els is de vrouw achter de man die RouteYou stichtte.

Hier kan je alvast de route rondom het plekje bewonderen.

Maar nu laten we haar aan het woord:

Het mooiste plekje op de wereld is voor mij "Gosausee" in Oostenrijk! Zelden kreeg ik zo vlug kippenvel bij het zien van het meer en de omgeving.

Gosausee

De Vorderer Gosausee, een bergmeer gelegen op een hoogte van 937 meter, is omringd door steile rotsen. Adembenemend is het uitzicht op de Gosau gletsjer en het Dachsteingebergte. Dit panorama is overbekend in Oostenrijk en werd reeds door honderden schilders vereeuwigd.

Bron foto: Els Diependaele

Vorige zomer fietsten wij een 10-merentocht in de Salzkammergut in Oostenrijk. Op de 5de dag van onze tocht fietsten wij vanuit Salzburg naar Golling. Een prachtige route, deels langs de "Tauernradweg". Rustige grindpaden langs de Saalzach waarbij je onderweg het romantische Schloss Leopoldskron (decor van "THE SOUND OF MUSIC") passeert, Schloss Hellbrunn, het 19de eeuwse waterkasteel van Anif en het stadje Hallein met zijn Keltenmuseum en herinneringen aan Franz Grüber en pastoor Mohr (de schrijvers van het beroemdste kerstlied aller tijden "Stille Nacht").

In Golling wachtte ons een taxi die ons mét fietsen langs steile wegen door een prachtig berglandschap loodste. We zijn op dat ogenblik erg opgetogen: het begint water te gieten en het stijgingspercentage van de wegen zou ook boven ons petje geweest zijn.

De reis eindigt driekwartier later, zo een 30 km verder, op het einde van een weg. Daar is geen verkeer meer mogelijk, auto's en fietsers moeten daar rechtsomkeer maken. Tenzij je er wil logeren natuurlijk!

Ongelooflijk! Gasthof Gosausee ligt pal aan het meer op het einde van het Gosaudal. De Vorderer Gosausee, een bergmeer gelegen op een hoogte van 937 meter, is omringd door steile rotsen. Adembenemend is het uitzicht op de Gosau gletsjer en het Dachsteingebergte. Dit panorama is overbekend in Oostenrijk en werd reeds door honderden schilders vereeuwigd.

Het is een unieke ervaring! De stilte is er immens. Het enige hotelletje is uiterst eenvoudig, maar dat beklemtoont des te meer de sublieme omgeving. Het raam in je hotelkamer lijkt wel een Oostenrijks schilderij: een alpenweide waar de boer in "Lederhosen" zijn mooie bruine koeien naar de stal brengt.

We zijn duidelijk niet de enige bezoekers die hier eventjes stil van worden. Een wandeling rond het meer is aan te bevelen. Met zijn 5 km is het tevens het ideale parcours voor joggers, die na afloop uit de kleren gaan en een frisse duik in het meer nemen.

Het idyllische plaatje is helemaal rond wanneer vanuit de bergen prachtige hoornmuziek weerklinkt. Een glaasje "Grünen Veltliner" en een lekkere maaltijd zijn het sluitstuk van de dag. Dit blijft beslist mijn droomplek! De ochtend daarop wordt dit alleen maar bevestigd: de ochtendnevel geeft het meer iets mysterieus. Maar wij moeten weg, 20 km dalen op de fiets, op weg naar het volgende meer.

Wanneer er herinneringen aan de voorbije zomer worden opgehaald komt "Gosausee" steevast ter sprake ...

Wie is/was Pytheas?

Pytheas, de Griek zoals hij gekend stond in zijn tijd, was een van de eerste grote ontdekkingsreizigers uit de Grieks-Romeinse tijd. Hij reisde tot alle uithoeken van de toenmalige gekende wereld. Als je meer wil weten kan je je onderdompelen in het prachtige boek The Extraordinary Voyage of Pytheas the Greek

Meer info over Pytheas

Wil jij zelf ons iets vertellen over de meest merkwaardige, mooiste, fascinerende plek die je ooit gezien en/of beleefd hebt, stuur jouw mailtje met foto en tekst naar info@routeyou.com . En het wordt helemaal leuk als je nog een route maakt in de buurt van dat plekje!

Nadars keuze

Foto van de maand

Wie is Nadar?

Foto

De geselecteerde foto van de maand komt van de RouteYou-groep :

Villa Helmerhof Fontenoy le Chateau

Bekijk zeker hun aanbod van routes die ze aanbieden rond hun gastverblijf!

Gluring Turing

Techy-spot van de maand

Opzet

Elke maand bekijken we hier een nieuwe technische aanrader die iets te maken heeft met RouteYou of daaraan gekoppelde activiteiten. De naam van deze rubriek is een eerbetoon aan Alan Turing.

'Rondwandelen' met een Segway in Firenze?

Enkele weken geleden had ik het genoegen om een 'stadswandeling' uit te testen met een Segway in Firenze.

Wat is een Segway? Een beschrijving zou de volgende kunnen zijn: maak een toestel waarmee je je onmogelijk volgens normale fysische krachten kan op voortbewegen of waar je kan blijven recht op staan. Stop dat vol met technische snufjes zoals gyroscopenen en andere sensoren om er voor te zorgen dat je er niet in slaagt om te vallen. En met dat toestel kan je aangenaam door een stad manoeuvreren. Anders gezegd, een soort autoped of step met de wielen aan beide kanten in plaats van achter elkaar.

Wat zeer merkwaardig is, je kan echt bijna onmogelijk vallen doordat bij het voorover leunen het toestel sneller en bij het naar achter leunen trager gaat. Maar dan denk je dat je sneller en sneller zal gaan hoe meer je naar voren leunt. Aldus de basiswetten van de fysisca. En toch slaagt dat toestel er in om je, in balans, te laten vertragen tot een veilige maxiumumsnelheid. Draaien doe je met een draaiknop aan het stuur en de snelheid bepaal je dus door naar voor of achter te leunen.

In de lage landen is het nog niet volledig duidelijk of je daar nu van de wetgever mee op straat mag of niet, maar binnenkort zou daar verheldering moeten op komen. In Italië is er in ieder geval geen probleem. Je hebt verschillende versies met verschillende snelheden: 5 - 10 - 15 km/u. In de stad is die 5 km/uur meer dan voldoende. Die dingen bestaan al enkele jaren, maar nu worden ze ook meer en meer gebruikt als toeristisch attractie. Alhoewel niet echt goedkoop, is het toch een aanrader. Een aangename alternatieve manier om een stad te leren kennen. Hier vind je de route en de links naar het adres in Firenze. Hier vind je informatie over Segway in Nederland en Belgie.

Foto

Contacteer

De redactie van de nieuwsbrief

Op de website kan je opmerkingen geven over deze nieuwsbrief, onderaan de pagina. Scroll naar beneden en klik op 'reageer'. Je dient wel eerst in te loggen!

Laat een reactie, vraag, suggestie achter, onderaan de pagina, of mail ons via info@routeyou.com .

Indien je de nieuwsbrief niet meer wenst te onvangen, mail naar newsletter-unsubscribe@routeyou.com.

Gerelateerd nieuws

Reacties

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com