Guntherstein

Font: Groenehartstocht

Rond 1300 werd het kasteel gebouwd door een lid van het Utrechtse geslacht Van Lichtenbergh. Deze 'Van Lichtenbergh' had de naam Gutter of Gunter.

GeschiedenisKasteel Gunterstein werd in 1539 erkend als ridderhofstad en was leenroerig aan de graaf van Holland.Voorheen was het een leen van Amstel of Woerden. Na de moord op Floris V behoorde het tot de verbeurd verklaarde goederen, die toen lenen van Holland werden, en altijd zijn gebleven, ondanks het feit dat Gunterstein in het Sticht lag.
Het oudste huis Gunterstein is in de 13e of 14e eeuw gesticht door ene Gunter, aan wie het huis zijn naam dankt. Het geslacht Gunter of Gunther is ontsproten uit dat van Lichtenberg. Via het geslacht Gunter ging het over in handen van het geslacht Van Everdingen. Rond 1396 kwam het kasteel in het bezit van Elsabe van Loenersloot, die het van 1396 tot 1398 verpachtte aan Jan van Nijenrode. In 1415 verkreeg Elzabe van Loenersloot Guntersteyn tot een vrij eigen huis van graaf Willem van Holland. Elsabe had na de dood van haar vader recht op kasteel Loenersloot, maar de bisschop beleende haar er pas in 1408 mee, aangezien deze niet blij was met haar huwelijk met Willem van IJsendoorn, en deze machtige Gelderman niet graag op Loenersloot zag zitten.In 1417 verkocht het echtpaar Guntersteyn aan Hugo de Bloot, die het opdroeg aan Jacoba van Beieren en het in leen terug ontving.

Hugo de Bloot vluchtte als Hoeks edelman in 1425 naar Delft, en deed Guntersteyn over aan zijn kleindochter Ermgard van Valckendaal. Zij trouwde met Daniel van Everdingen, en zijn zoon Daniel werd in 1459 met Guntersteyn beleend. In 1500 komt het kasteel via Jaspar van Everdingen in het bezit van Hendrik van Nijenrode. In 1508 werd het kasteel ingenomen door Bourgondische soldaten, maar werd op voorspraak van de bisschop ontruimd.
In 1511 werd het kasteel door de burgers van Utrecht en de Geldersen met de grond gelijk gemaakt. Hendrik van Nijenrodes zoon Gijsbert liet het kasteel herbouwen. Aangezien zijn zoons ongehuwd stierven en er dus geen nakomelingen waren, kwam het huis aan Cornelia van Waveren, de weduwe van Gijsbert. Zij liet Gunthersteyn na aan haar dochter Margriet, die in 1577 trouwde met Johan Monix. Hun dochter Christina erft het huis in 1597, en haar zoon Charles van Brouxelles erft het huis bij haar dood in 1603. In 1611 wordt het verkocht aan raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, wiens goederen na zijn dood op het schavot verbeurd verklaard werden. Zijn zuster Odilia moest het kasteel daarop verlaten. De Staten van Utrecht verhuurden het kasteel in 1620 aan Leenaert Sweerz, koopman uit Amsterdam. In 1625 werd de confiscatie ongedaan gemaakt, waardoor de familie van Oldenbarnevelt haar erfrecht weer terug krijgt. Deliana van Brederode wordt daarop met het goed beleend. Zij was getrouwd met Theophilus van Cats, en in 1649 komt het huis aan hun dochter Anna, die trouwt met Peter van Wassenaer. Zij dragen Guntersteyn in 1653 op aan Agnes van Bijler, de weduwe van jonker Ploos van Amstel. Engelbert Ploos van Amstel verkrijgt het kasteel in 1659. In 1680 wordt het huis opgedragen aan Magdalena Poulle, de weduwe van Adriaan Daem. In 1672 wordt het kasteel door de Fransen opgeblazen.

Magdalena Poulle koopt de restanten en laat het kasteel herbouwen in de vorm zoals het er vandaag uitziet. Bij testament komt het huis in 1699 aan haar broer Benjamin, die het moet legateren aan hun nicht Maria de Bordes, wat in 1711 gebeurt. Maria de Bordes trouwde in 1680 met Ferdinand van Collen, heer van Tienhoven en Guntersteyn. De laatste van de Van Collens, Johanna, huwde in 1844 Daniel Willink, die in 1845 gemachtigd werd de naam Van Collen aan de zijne toe te voegen. Via vererving kwam het kasteel in handen van jonkheer Louis Henri Quarles van Ufford. Na diens dood in 1950 wordt het kasteel in 1952 ondergebracht in de Stichting Ridderhofstad Gunterstein.

Font

Font: Kastelen in Utrecht

Comentaris Estadístiques

NL | | Pública | Anglès

Publicitat

Coses que es poden fer en aquesta zona

Stichtse Vecht

Cercar

Stichtse Vecht

Tria entre més de 40 activitats:

Recerca de rutes

- Seleccions de RouteYou -

Stichtse Vecht

Descobriu les rutes més boniques i conegudes de la zona, acuradament agrupades en seleccions adequades.

Font: Groenehartstocht

Llocs d'interès propers

Stichtse Vecht

- Seleccions de RouteYou -

Stichtse Vecht

Descobriu els llocs d'interès més bonics i coneguts de la zona, acuradament agrupats en seleccions adequades.

Destinacions properes

Stichtse Vecht

Font: Groenehartstocht

Planifiqui la seva ruta

Amb RouteYou pots crear mapes personalitzats molt fàcilment. Defineix la teva ruta, afegeix waypoints o interseccions, planifica parades a punts d'interès o a establiments per menjar i beure i comparteix-ho tot amb els amics i la família.

Planificador de rutes

Planificador de rutes

Aquest lloc d'interès en la seva pàgina web

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=ca&amp;params.poi.id=8169564&amp;params.language=nl" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Proveu aquesta funcionalitat gratuïtament amb una subscripció de prova RouteYou Plus.

Si ja disposa d'aquest compte, connecteu ara.


Més de 8.500.000 rutes


Més de 15.000.000 usuaris


Més de 4.200.000 llocs d'interès

Adreça

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, Bèlgica

Segueix-nos

Descarrega l'aplicació gratuïta

Contacte

Màrqueting i vendes

sales@routeyou.com

Preguntes generals

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com