This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

Sint-Martinus

Need a hotel nearby?

Sponsored links

Routes nearby

Places of Interest nearby

Matched content

Hotels nearby

Restaurants nearby

Sponsored links

🔎
Church
Location type: Church
Location address: Overijse
Number of texts: 1
3 stars
Made by Andréval

Deze beschermde, laatgotische kerk ligt in het centrum van Overijse aan de oude verbindingsweg  Brussel-Namen. Sint-Martinus is de typische patroonheilige van kerken gesticht voor het jaar 800.
Deze kruisvormige kerk werd opgetrokken in zandsteen. De toren bezit een romaanse kern uit de 12de eeuw. Het koor werd opgericht na een brand in 1489. De overige delen zijn hersteld in de 17de en 18de eeuw nadat een tweede brand had toegeslagen. Bij de eerste ramp vielen driehonderd doden en bij de tweede werd een groot deel van het dorp in de as gelegd.
In het hoogkoor geeft een grafsteen toegang geeft tot de grafkelder van de familie van Horne. In de sacristie wordt de stamboom, en de verwantschap met het Belgisch koningshuis, uitgelegd. Elders tref je de grafsteen van Maria Lips, zuster van Justus Lipsius, de beroemde humanist en professor in Leuven.
Verder in het interieur: een stenen doopvont uit de 16de eeuw met het wapen van de heren van Wittem, twee arduinen wijwatervaten, twee barokke zijaltaren in gemarmerd hout en zes biechtstoelen. Het zandstenen altaar en het eiken koorgestoelte zijn beide neogotisch.
De schilderijen in de kruisbeuken dateren van de 18de en 19de eeuw en hebben verschillende onderwerpen: de Emmaüsgangers, de Kruisoprichting, de heilige Helena die het echte Kruis herkent en Onze-Lieve-Vrouw die de Rozenkrans schenkt aan de Heilige Dominicus. Het Sint-Martinusbeeld in de linkerkruisbeuk was een geschenk van de Overijsese oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog.
De drie prachtige glasramen van J.-B. Capronnier achter het hoofdaltaar vertellen het verhaal van Sint-Martinus. Links in het koor is er een modern glasraam uit 1987 van de plaatselijke kunstenaar Jean Rigaux.
 

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Comments

Add comment

Sponsored links