This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

Abdij van Averbode

Need a hotel nearby?

Sponsored links

Routes nearby

Places of Interest nearby

Matched content

Hotels nearby

Restaurants nearby

Sponsored links

🔎
Abbey
Location type: Abbey
Location address: Averbode
Number of texts: 1
5 stars
Made by Kempsyv

Op de plaats waar de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant samenkomen, werd in 1134 de Norbertijnerabdij van Averbode gesticht. In de loop van de jaren werd de abdij stelselmatig uitgebreid. Zo kom je de abdij ondermeer binnen langs een 14e eeuwse gotische poort in ijzerzandsteen.

De kerk en het abdijgebouw werden in 1499 door blikseminslag zwaar beschadigd. Tijdens de 16e eeuw moesten de Norbertijnen verscheidene keren een veilig onderkomen zoeken in hun refugehuis van Diest en later Averbode verlaten om zich eerst in Sint-Truiden, daarna in Diest te vestigen. In 1604 lieten de omstandigheden het toe om terug te keren.

Tussen 1664 en 1672 werd de indrukwekkende Abdijkerk gebouwd. Zowel de gevel als het interieur zijn weelderig versierd in barokstijl. Van de overige abdijgebouwen moet nog het prachtige Prelaatskwartier vermeld worden. Het werd tussen 1712 en 1732 gebouwd in laatbarokke stijl.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Comments

Add comment

Sponsored links