This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

Sint Martinuskerk Gronsveld

Need a hotel nearby?

Sponsored links

Routes nearby

Places of Interest nearby

Matched content

Hotels nearby

Restaurants nearby

Sponsored links

🔎
Church
Location type: Church
Location address: Nederland, Limburg, Gronsveld, Gronsvelder Kerkplein, 4
Number of texts: 1
4 stars
Made by delbrueckii

Sint Martinuskerk Gronsveld

Kort na de eerste vermelding van de kerk in 1281 verrees de mergelstenen toren, die in de 15e of 16e eeuw werd verhoogd. In 1579 werd de kerk in brand gestoken. Met behoud van toren en koor, waarvan het gewelf in 1657 was ingestort, volgde in 1690-1699 de herbouw in classicistische vormen met een geleding van dorische pilasters van mergelsteen. In 1982 heeft er nogmaals een restauratie plaatsgevonden. In 2005 vond een grote restauratie van het interieur plaatst. In 1711 bouwde de beroemde Luikse orgelbouwer Philippe le Picard voor deze kerk een driemanuaals orgel. Naderhand is dit orgel enige malen gewijzigd en in 1974 gerestaureerd.

Het kerkplein van Gronsveld is een van de weinige pleinen in Nederland waar de kerk, pastorie, school en kasteel zo dicht bij elkaar zijn gelegen. Bij de verbouwing van de basisschool aan de achterzijde van de kerk is de karakteristieke gevel van rond 1900 in stand gehouden.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Comments

Add comment

Sponsored links