WJB

WJB

HomeRoutesPlaces of interest

This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

Pegasus 1 Schuilhut Oud Reemst

Sponsored links

Memorial location

NL |

Public

Op 22 oktober 1944 hield Albert Horstman een strakke planning aan voor zijn aandeel in operatie Pegasus 1, namelijk het vervoeren van zestig para's in twee kleine Rode-Kruiswagens. Vanaf zes uur moesten de parachutisten in uniform en gewapend klaarstaan bij de hut in Oud-Reemst om zo snel mogelijk in te stappen.

Toen de beide vrachtauto's rond half acht vlak langs de schuilhut in Oud-Reemst reden, werden ze 'overvallen' door twee verzetsmensen. De beide chauffeurs, die nog niet ingelicht waren over de operatie, waren er niet direct van overtuigd of zij mee konden doen met het transport van de gewapende para's. Dit was, zoals gezegd, in strijd met de Conventies van Genève. Na enige discussie met Horstman stemden de twee chauffeurs toe om mee te doen. Bij een eventuele aanhouding door de Duitsers zouden de twee chauffeurs kunnen zeggen dat zij door het verzet overvallen waren.

Ondertussen waren de zestig para's uit de schuilhut bij Oud-Reemst bij de wagens aangekomen. De parachutisten moesten in twee lagen op elkaar liggen, omdat de laadruimte beperkt was. Ook moesten zij allemaal hun wapen bij de hand houden om in zich in geval van nood te kunnen verdedigen. Het kostte heel wat moeite om iedereen erin te krijgen, maar na een kwartier kwamen de vrachtauto's met hun zware, menselijke lading in beweging. De vrachtwagens konden niet al te hard rijden, omdat de gasgeneratoren maar een beperkt vermogen produceerden.

Address

Otterlo
Netherlands

More about this place of interest

Routes nearby

Related channels

Sponsored links

© 2006-2018 RouteYou - www.routeyou.com