Rond de tumulus van Vechmaal

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

10.2 km
63 m
02u02
Medium

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

1483 keer bekeken | Publiek | Frans

Laatst geverifieerd: 18 maart 2024

Beschrijving door de auteur

Ook ’s zomers is Haspengouw een mooie wandelbestemming. Onderweg kan je bij Hoeve Picard stoppen voor een ambachtelijk ijsje.

 

Tekst en foto Eddy Vlyminck

 

In een van de vele landschapsplooien van Droog-Haspengouw ligt het piepkleine Vechmaal. Het ligt op de grens van Droog- en Vochtig-Haspengouw waar de rijke leemgrond uitstekend geschikt is voor de teelt van tarwe en suikerbieten. Ook fruitteelt (appel, peer en kers) is kenmerkend voor deze regio. De kwaliteit van dit gebied was al bekend bij de Romeinen en zij introduceerden hier de landbouw. Imposante villa’s domineerden in die tijd het landschap dat doorsneden werd door de heirbaan tussen Tongeren en Bavay. De rijke Romeinse grondbezitters lieten zich in de buurt van hun villa’s begraven in opvallende grafheuvels (tumuli), die nog steeds het landschap sieren.

De route

Vertrek aan de Sint-Martinuskerk in de Suskesstraat in Vechmaal (V). Met je rug naar de ingang van de kerk LA. Even verder, aan de T-splitsing RA, de Brugstraat. Aan huisnummer 12 LA, de O.L.Vrouwstraat in. Je passeert Chiro Harlekijn en een voetbalterrein. Draai mee met de weg naar links tot een T-splitsing. RA. Je komt voorbij hoeve Picard waar ambachtelijk roomijs wordt gemaakt. Even voorbij de hoeve, tegenover een kapelletje, RA. Dit is de Tongersestraat. Volg na een kort stukje kasseiweg de aanduiding FKP 157. Je stapt door een open agrarisch landschap. Negeer de eerste zijweg naar links. Net voor de volgende hoeve LA. Deze weg buigt zachtjes naar rechts en je wandelt in de richting van een bosje. Aan de bospartij RA, een holle weg in. Negeer even verder een weg naar links en blijf dezelfde weg volgen. Je negeert opnieuw enkele zijwegen links en rechts. Blijf dezelfde weg volgen en zo bereik je de tumulus van Vechmaal, een opvallend landschapselement (1). Even voorbij de tumulus LA. Voor de verkorting, RA hier. Aan het kapelletje van O.L.Vrouw Altijddurende Bijstand (2) en de rustbank, RA. In Horpmaal aangekomen RA en zo’n 50 m verder, aan het kapelletje, schuin links, de Oreyebergstraat. Aan de T-splitsing LA en even verder RA, de Horpmaalstraat. Aan het einde RA, de Donkerstraat. Even naar boven en aan het einde van de straat LA, richting FKP 537. 50 m verder, in een linkse bocht, RA. Je blijft FKP 537 volgen. Aan het einde van deze lange kaarsrechte weg RA. Opnieuw een rechte weg. Aan de T-splitsing RA en 50 m verder, net voor het plaatsnaambord Heers-Horpmaal (3), LA. Vanop deze weg heb je links een mooi zicht op Heks met zijn kasteel. Aan de eerste zijweg rechts komt de verkorte route er weer bij. RD richting FKP 157. Aan FKP 157 (4), tegenover een kasteelhoeve, LA. Wandel voorbij de Sint-Pieterskapel van Horne. Even verder draai je mee naar rechts. Aan de T LA, in de richting van FKP 156. Aan het einde van de Heurnestraat, aan een driehoekig pleintje met enkele didactische borden, RA. Je wandelt in de Brugstraat. Enkele tientallen meters voorbij het Chirolokaal LA. Op het einde van de straat RA naar de kerk.

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Navigeer de route met...

RouteYou app Open

Mozilla

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=6326888" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Route-afbeelding

<a href="https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/6326888/wandelroute/rond-de-tumulus-van-vechmaal?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="Rond de tumulus van Vechmaal - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/6326888-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="Rond de tumulus van Vechmaal"></a>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com