This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

Kerk

Need a hotel nearby?

Sponsored links

Routes nearby

Places of Interest nearby

Matched content

Hotels nearby

Restaurants nearby

Sponsored links

🔎
Church
Location type: Church
Location address: Sint-Lievens-Houtem
Number of texts: 2
4 stars

De Sint-MichaĆ«lskerk in Sint-Lievens-Houtem was een grote Romaanse kerk. Van de oorspronkelijke grote Romaanse kerk resten nog een kleine Romaanse zijtoren en een zeldzaam ‘beenderkapelletje’, met twee boven elkaar gelegen kapelruimten, prachtig gerestaureerd in 2002. Op een ereplaats in de kerk rust Jacob van Brucele, abt van de Gentse Sint-Baafsabdij, in een praalgraf dat dateert van ca. 1465.
Jaarlijks en massaal trokken de Gentenaren, vertrekkend aan de Sint-Baafsabdij, met de relieken van hun stadspatroon, de H. Livinus, naar diens graf in Sint-Lievens-Houtem. Een rare geschiedenis! Deze rumoerige bedevaart liep niet zelden compleet uit de hand, zodat Keizer Karel in 1540, bij de zware bestraffing van zijn geboortestad, er een punt achter liet zetten!
In het Keizer Kareljaar 2000 kregen Sint-Lievens-Houtem en Gent opnieuw de symbolische toelating om de historische banden nauwer aan te halen.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Made by bmatthys

Op een ereplaats in de Sint-Michaƫlskerk van Sint-Lievens-Houtem staat het praalgraf van de heilige Livinus, opgericht in 1456 door Jacob van Brucele, abt van de Gentse Sint-Baafsabdij.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Comments

Add comment

Sponsored links