Source: Vercaempst, Myleen, 09-09-2011, ©Myleen Vercaempst
Copyright: All rights reserved
Dit is een privédomein. Betreden van het terrein is op eigen risico.
Abdij van Beaulieu is een vroegere abdij, nu taverne en feestzaal gelegen in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en de deelgemeente Petegem van Wortegem-Petegem. De abdij en het dorp liggen nabij de Schelde.
Gwijde van Dampierre kocht in 1286 de baronie of heerlijkheid van Petegem en herstelde de daar aanwezige oude burcht. Een diploma geschonken door Karel de Kale in 864 wijst er op dat deze burcht al door de Frankische koningen van het tweede vorstenhuis werd bewoond. In 1300 was zij dus het buitenverblijf van Gwijde van Dampierre, de graaf van Vlaanderen. Zij diende als verblijfplaats van Filips IV van Frankrijk de Schone (1285–1314), koning van Frankrijk als die in heel Vlaanderen 'Blijde intredes' begint te doen in mei 1301 te Brugge, Gent, Dowaai, Rijsel, Doornik, Aardenburg, Kortrijk en Ieper.
Na de dood van zijn eerste vrouw Mathilda van Béthune (1263) hertrouwde Gwijde van Dampierre in 1265 met Isabella van Luxemburg en verwierf hiermee het graafschap Namen. Zijn vrouw, Isabella van Luxemburg, stichtte op loopafstand van deze oude scheldeburcht een vrouwenklooster of abdij der Arme Klaren. Met de bouw werd aangevangen in 1290. De abdij werd op 26 december 1293 betrokken. De orde der Clarissen was een contemplatieve kloosterorde. Het was en is een vrouwelijke tak van de vroeg-franciscaanse beweging, en werd gesticht rond 1212 door Clara van Assisi (Clara Sciffi) (1194-1253).
Het was in die tijd dat burcht en omgeving aan hun naam kwamen: de site was zo mooi dat alleen “Bello loco” of “Beaulieu” rijk genoeg klonk.
Gedurende 5 eeuwen bleef het klooster van Beaulieu bestaan. Tot bij decreet van 1783, toen de Oostenrijkse keizer Jozef II (zijn bijnaam was Keizer Koster) het klooster en vele andere kloosterorden afschafte en de nonnen verjoeg. In 1786 werden al de gebouwen verkocht en gedeeltelijk afgebroken.
Alleen inrijpoort, gastenkwartier, kapelaanshuis en enkele bijgebouwen ontkwamen aan de afbraak. Ondanks het bewogen verleden getuigen deze gebouwen nu nog van een rijke geschiedenis. De abdij bestaat uit meerdere percelen eigendom. Het gastenkwartier en de ingangspoort zijn eigendom van de familie Faveere. Het kapelaanshuis is eigendom van de familie Libert. Boven de ingangspoort bevindt zich het wapenschild van Gwijde van Dampierre (Guy de Dampierre, comte de Flandre).
Op het domein van het abdij ligt de broer van Isabel van Luxemburg begraven als (tempelier) ridder. Hij stierf aan de pest tijdens de kruisvaart in Jeruzalem. Al zijn bezittingen zijn meebegraven in een loden kist. Volgens oude geschriften ligt hij begraven in abdij.
| | Public
Petegem-aan-de-Schelde
StatisticsSelect one of the most popular activities below or refine your search.
Discover the most beautiful and popular trails in the area, carefully bundled into appropriate selections.
Source: Vercaempst, Myleen, 09-09-2011, ©Myleen Vercaempst
Copyright: All rights reserved
Select one of the most popular categories below or be inspired by our selections.
Discover the most beautiful and popular attractions in the area, carefully bundled in appropriate selections.
Source: Vercaempst, Myleen, 09-09-2011, ©Myleen Vercaempst
Copyright: All rights reserved
With RouteYou, it's easy to create your own customised maps. Simply plot your route, add waypoints or nodes, add places of interest and places to eat and drink, and then easily share it with your family and friends.
Route planner<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=en&params.poi.id=3229831" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Try this feature for free with a RouteYou Plus trial subscription.
If you already have such an account, then log in now.
© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com