Railway station area Wevelgem

Wevelgem hoort bij de oudste vlasgemeentes van de Leiestreek en is in de hoogdagen ook een belangrijk handelscentrum. De stationsbuurt is de draaischijf van het transport: treinen voeren het onbewerkte vlas aan en de vlasvezels weer af. Het beschermde station getuigt nog van die tijd.

In de jaren 1850 wordt de spoorlijn Kortrijk-Poperinge aangelegd, in 1853 stopt de eerste trein in Wevelgem.

Rond die tijd komt ook de vlasnijverheid in de Leiestreek tot bloei. Tonnen en tonnen onbewerkt vlas worden aangevoerd en verdeeld over honderden bedrijfjes. Die winnen er de textielvezels uit en sturen die via Kortrijk vervolgens naar grote industriële spinnerijen, meestal in het Verenigd Koninkrijk.

Het station van Wevelgem speelt een hoofdrol in dat verhaal. Vlasbedrijven uit de omgeving komen hun waren hier met kar en paard afhalen of wegbrengen. Wie vlas te verzenden heeft, reserveert ruimte op de goederentrein en moet zelf inladen. Als dat niet lukt in de afgesproken tijd volgt er een boete.

Het stationsgebouw dateert uit 1913 en is sinds 2001 beschermd als monument. De historische foto is in 1900 genomen en toont dus een vroegere situatie.

Aan de overkant van de spoorweg, op de Nieuwe Markt 3, staat nog een gebouw met een belangrijk transportverleden: de remise en goederenloods van de tramlijn naar Izegem. Ons klinkt het wat raar in de oren, maar trams worden eind 19de begin 20ste eeuw intensief gebruikt voor goederenvervoer.

De tramlijn wordt in 1938 opgeheven, de opkomst van vrachtwagens en bussen maakt ze overbodig. Alleen het gebouwtje herinnert nog aan die dagen.

Comments Statistics

BE | | Public

Address

1, 8560 Wevelgem, Belgium

Advertisement

Things to do in surrounding

Wevelgem

Search

Wevelgem

Choose from more than 40 activities:

Route search

- RouteYou Selections -

Wevelgem

Discover the most beautiful and popular trails in the area, carefully bundled into appropriate selections.

Sights nearby

Wevelgem

- RouteYou Selections -

Wevelgem

Discover the most beautiful and popular attractions in the area, carefully bundled in appropriate selections.

Destinations close by

Wevelgem

Plan your route

With RouteYou, it's easy to create your own customised maps. Simply plot your route, add waypoints or nodes, add places of interest and places to eat and drink, and then easily share it with your family and friends.

Route planner

Route planner

This place of interest on your website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=en&amp;params.poi.id=3073197" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Try this feature for free with a RouteYou Plus trial subscription.

If you already have such an account, then log in now.


More than 8,500,000 routes


More than 15,000,000 users


More than 4,200,000 points of interest

Address

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, Belgium

Follow us

Download the free app

Contact

Marketing & sales

sales@routeyou.com

General queries

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com