Església de Santa María d'Agullana

L'església parroquial d'Agullana constitueix l'exemple més espectacular, quant a dimensions, de tot un grup localitzat especialment des de la Jonquera a Albanyà.

La primera notícia certa d'aquesta església es troba en el Llibre Verd de la Catedral de Girona, en els folis 103 i 104 del qual apareix un document de donace del bisbe Rotger de la "Eclesiam Sanctae Mariae de Aguliana " a la canònica de Girona. Va datat l'any XXIII del rei Robert, és a dir, el 1019.

L'església parroquial que avui es pot veure és un temple romànic d'una sola nau coberta amb una volta apuntada i seguida; un absis semicircular amb volta d'aresta, com l'arc triomfal; Un fals creuer que amb contrast amb la resta de l'edifici presenta una volta de punt rodó cobrint uns braços molt curts, i un campanar de cadireta que s'aixeca a l'extrem oest.
Tot el temple està construït amb carreus de granit perfectament escairats i, si bé les filades presenten alçàries molt variables, s'afileren perfectament tant en els murs com en les voltes.
Aquest temple declarat Bé Cultural d'interès Nacional des del 1984, ha estat recentment restaurat. Així s'ha enderrocat un edifici annex bastit al segle XVIII, on hi havia la casa de la vila i una sagristia del mateix moment, i s'ha eliminat el sobresostre que cobria la teulada a la part del creuer.

La façana meridional de l'església és el lloc on s'obre la portalada. Aquesta, amb un guardapols a la parte més exterior, presenta sis arcs en degradació. El primer està decorat amb relleus geomètrics i els altres són llisos. El timpà era llis i fou substitït per una finestra que dóna llum a l'interior. A cada banda de la porta hi ha dues columnes amb els seus respectius capitells, tots ells amb decoració floral molt esquemàtica. The original porta, amb elements de ferro forjat, has disappeared. (Façana i capitells també es van declarar BECIN l'any 84)

Translated by Azure

Comments Statistics

ES | | Public | Spanish

Advertisement

Things to do in surrounding

Agullana

Search

Agullana

Choose from more than 40 activities:

Route search

- RouteYou Selections -

Agullana

Discover the most beautiful and popular trails in the area, carefully bundled into appropriate selections.

Sights nearby

Agullana

- RouteYou Selections -

Agullana

Discover the most beautiful and popular attractions in the area, carefully bundled in appropriate selections.

Destinations close by

Agullana

Plan your route

With RouteYou, it's easy to create your own customised maps. Simply plot your route, add waypoints or nodes, add places of interest and places to eat and drink, and then easily share it with your family and friends.

Route planner

Route planner

This place of interest on your website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=en&amp;params.poi.id=4631968" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Try this feature for free with a RouteYou Plus trial subscription.

If you already have such an account, then log in now.


More than 8,500,000 routes


More than 15,000,000 users


More than 4,200,000 points of interest

Address

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, Belgium

Follow us

Download the free app

Contact

Marketing & sales

sales@routeyou.com

General queries

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com